prica o dinosauru

Priča o dinosaurusima

Bajke za Djecu

Jednom davno, u dalekoj zemlji zvanoj Dinolandija, živjeli su različiti dinosauri. Među njima je bio i mali dinosaurus po imenu Dino, koji je bio poseban jer je imao neobičnu boju peraja na leđima – bila je toliko šarena da je svjetlucala poput duginih boja.

Dino je bio avanturistički nastrojen i volio je istraživati nove dijelove Dinolandije. Jednog sunčanog dana, odlučio je krenuti na najveću avanturu svog života. Upitao je svoje roditelje, T-Rexa i Triceratopsa, za dozvolu i obećao im da će biti oprezan.

Krenuo je prema šumi, a njegove male nogice jedva su mogle doseći visoko lišće drveća. U šumi je čuo zanimljive zvukove i pratio ih sve dublje i dublje. Na putu je susreo različite vrste dinosaurusa – dugovratog Diplodocusa, letećeg Pteranodona i čak nekoliko malih i nestašnih Compsognathusa.

Nakon nekog vremena, Dino je stigao do ogromne rijeke koja je presijecala Dinolandiju. Bio je zapanjen njenom širinom i snagom. Bio je toliko uzbuđen da je želio istražiti što se nalazi na drugoj strani.

Dino je naišao na mali splavić napravljen od plutajućih drvenih trupaca. Odlučio je skočiti na njega i zaplivati preko rijeke. Bilo je malo strašno, ali Dino je bio hrabar i nije se bojao. Plutao je nizvodno, promatrajući ptice kako lete iznad njega i ribe kako skaču iz vode.

Nakon što je prešao rijeku, Dino je došao do prekrasnog polja prepunog sočnih biljaka. Ali nešto je bilo čudno – nijedan dinosaur nije bio vidljiv. Dino je odlučio istražiti. Hodao je kroz polje i uskoro otkrio da su svi dinosauri bili skriveni iza visoke trave.

Otkrio je da se iza trave skrivala velika rođendanska zabava! Dino se pridružio veselju i postao je središte pažnje jer je bio najšareniji dinosaur na zabavi. Svi su ga obasipali komplimentima za njegovo lijepo peraje.

Zabava je bila puna igara, plesa i smijeha. Dino je upoznao nove prijatelje, uključujući Stegasaurusa s prekrasnim šiljcima na leđima, Brachiosaurusa s dugim vratom i mnoge druge.

Zajedno su istraživali polje, pjevali pjesme i igrali se. Bili su sretni što su imali jedni druge i uživali u svakom trenutku.

Nakon što su se svi dobro zabavili, došlo je vrijeme za tortu. Velika, šarena torta bila je ukrašena sa svim vrstama dinosaura i izgledala je predivno. Dino je bio posebno uzbuđen jer je bio zadužen za puhanje svjećice na torti. Kad je zaronio u tortu s perajem, svi su zapljeskali i smijali se.

Nakon što su svi pojeli ukusnu tortu, došlo je vrijeme za oproštaj. Dino je zahvalio svim prijateljima na predivnoj zabavi i obećao se da će se ponovno sastati. Bilo mu je teško rastati se od svojih novih prijatelja, ali znao je da će imati još mnogo avantura u budućnosti.

Dino se vratio kući s osmijehom na licu i ispunjen srećom. Njegova roditelja bili su zabrinuti jer je dugo ostao vani, ali Dino im je ispričao o nevjerojatnoj zabavi i svim prijateljima koje je upoznao. Bio je sretan što je hrabar i krenuo na tu avanturu jer je dobio nevjerojatna iskustva i nove prijatelje.

Od tog trenutka, Dino je shvatio da su avanture i prijateljstva najvažniji dio života. Nastavio je istraživati Dinolandiju, upoznavati nove vrste dinosaurusa i dijeliti svoju priču o veseloj rođendanskoj zabavi.

Dino je zauvijek nosio sa sobom toplinu i sjećanje na tu posebnu zabavu. I dok su dani prolazili, on je odrastao, ali priča o toj nezaboravnoj avanturi ostala je urezana u njegovom srcu kao najdragocjenije blago.

I tako, djeca koja su slušala priču o Dino-ovoj rođendanskoj avanturi shvatila su koliko je važno biti hrabar, istraživati, stvarati prijateljstva i proslavljati posebne trenutke. I možda će i oni jednog dana imati vlastitu avanturu koju će pričati drugima.

4.5/5 - (25 votes)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *