djecija prica o lutnji

Marko i čarobno putovanje ljutnje

Poucne Price

Djecija prica o ljutnji

Jednom davno, u čarobnom selu, živio je mali dječak imenom Marko. Marko je bio dobar i veseli dječak, ali imao je jedan problem – ponekad bi se jako ljutio.

Kada bi mu se dogodila neka nepravda ili kada bi mu netko oduzeo njegove igračke, Marko bi odjednom postao jako ljut. Ljutnja bi ga preplavila poput velikog vatrećeg oblaka i nije znao kako se smiriti.

Jednog dana, dok je Marko bio u školi, njegova učiteljica gospođica Ana održala je posebnu lekciju o ljutnji. Rekla je djeci da ljutnja nije loša, ali da je važno naučiti kako je kontrolirati. Također je objasnila da ljutnja može povrijediti druge i sebe.

Marko je bio jako znatiželjan i htio je naučiti kako kontrolirati svoju ljutnju. Tako je započeo svoje putovanje ka mirnom srcu.

Prvo je odlučio razgovarati sa svojim roditeljima o svojoj ljutnji. Objasnio im je kako se osjeća kada se ljuti i kako to utječe na njega i ljude oko njega. Njegovi roditelji su ga saslušali pažljivo i podržali ga.

Sljedeća stvar koju je Marko odlučio učiniti bila je pronaći način kako se smiriti kada osjeti da ljutnja raste u njemu. Otišao je u biblioteku i posudio nekoliko knjiga o upravljanju emocijama. Učio je o tehnikama dubokog disanja, vizualizaciji i vježbama opuštanja.

Svaki put kada bi se počeo ljutiti, Marko bi duboko udahnuo i izdahnuo. Zamislio bi prekrasno mjesto u prirodi i vizualizirao kako taj ljutnje oblak polako nestaje. Vježbao je ove tehnike iz dana u dan i polako je postajao bolji u upravljanju svojom ljutnjom.

Marko je također naučio da je važno izraziti svoje osjećaje na prikladan način. Umjesto da udara ili viče na druge, on bi koristio svoje riječi i govorio što ga muči. Tako bi se osjećao bolje, a ljudi oko njega bi ga bolje razumjeli.

Nakon nekog vremena, Marko je primijetio kako se sve manje ljuti. Shvatio je da je sposoban kontrolirati svoje emocije i da je ljutnja samo trenutni osjećaj koji može proći.

Jednog dana, Marko je bio u parku sa svoojim prijateljima. Igrali su se loptom kada se iznenada pojavio dječak po imenu Luka. Luka je bio novi u selu i nije poznavao pravila igre. Kada je slučajno uhvatio loptu, Marko je odmah osjetio kako se njegova ljutnja počela buditi.

No umjesto da odmah reagira na ljutnju, Marko je odlučio primijeniti sve što je naučio. Duboko je udahnuo, zamislio prekrasno mjesto u prirodi i izgovorio svoje osjećaje na miran način.

“Luka, znaš li da smo upravo započeli igru s tom loptom? Bilo bi lijepo kada bi nam je vratio”, rekao je Marko s osmjehom na licu.

Luka je pogledao Marka i shvatio da je napravio grešku. Bez riječi je vratio loptu i ispričao se. Marko je prihvatio njegovu ispriku i nastavili su igrati zajedno.

Ostali prijatelji su primijetili kako se Marko nije izderao na Luku ili postao ljut. Bili su impresionirani njegovom kontrolom emocija i htjeli su znati kako je to postigao. Marko je s radošću podijelio s njima sve što je naučio o ljutnji i kako je uspio promijeniti svoj način reagiranja.

Od tog dana, Marko je postao primjer za svoje prijatelje. Svi su zajedno učili kako kontrolirati svoju ljutnju i izražavati svoje osjećaje na zdrav način.

Njihovo selo postalo je mjesto gdje su djeca učila o emocijama i kako se nositi s njima. Učiteljica gospođica Ana organizirala je posebne radionice o emocionalnoj inteligenciji, gdje su djeca mogla naučiti kako prepoznati i upravljati svojim emocijama.

Marko je shvatio da je njegova ljutnja bila samo upozorenje da nešto nije u redu i da ima snagu promijeniti to. Umjesto da se ljuti, sada je znao kako se smiriti i pronaći rješenja za probleme koji su ga mučili.

I tako, mali Marko je naučio važnu lekciju o ljutnji i postao uzor drugima. Svi su živjeli sretno i skladno, znajući kako izraziti svoje osjećaje na način koji ne povrijeđuje druge.

Kraj.


LJUTNJA

Danas želim s vama podijeliti nešto važno o jednoj emociji koju svi ponekad osjećamo - ljutnji. Ljutnja je sasvim prirodna emocija, ali je važno naučiti kako je kontrolirati.

Kada se osjećate ljutito, to može biti kao da vam se u srcu pojavio veliki oblak tamne energije. Ta ljutnja može uzrokovati da se osjećate nesretno ili da vam se dogodi nešto loše. No, zapamtite da imate moć da smirite tu ljutnju i da ju pretvorite u nešto korisno.

Prvi korak je razumjeti zašto se osjećate ljutito. Možda vam netko nije bio pravedan ili je nešto otišlo naopako. Važno je pronaći način kako se izraziti na miran način. Umjesto da vičete ili udarate, pokušajte koristiti svoje riječi. Recite osobi koja vas je razljutila kako se osjećate i što vas muči. Također, važno je naučiti slušati druge i pokušati razumjeti njihove perspektive.

Drugi korak je naučiti kako se smiriti. Duboko udahnite i izdahnite. Možete zamisliti prekrasno mjesto u prirodi, poput cvjetnog polja ili mirne plaže. Vizualizirajte kako ta ljutnja polako nestaje poput oblaka na nebu. Možete se također okrenuti nekoj aktivnosti koja vam pomaže smiriti se, poput crtanja, pisanja ili vježbanja.

Također je važno naučiti kako riješiti probleme na konstruktivan način. Umjesto da se samo ljutite, pokušajte pronaći način kako riješiti situaciju koja vas ljuti. Možete razgovarati s odraslima ili tražiti pomoć kako biste pronašli rješenje.

Sjećajte se da je ljutnja samo privremena emocija i da je u redu osjećati je. Ali, imate moć kontrolirati tu ljutnju i koristiti je na pozitivan način. Možete je koristiti kao motivaciju za mijenjanje nepravdi ili kao znak da nešto nije u redu i trebate se pobrinuti za sebe.

Tako da, draga djeco, naučite kontrolirati svoju ljutnju. Budite svjesni svojih osjećaja, izražavajte ih na miran način i tražite rješenja za probleme. Tako ćete biti sretni i skladni, a vaša ljutnja će postati samo mali oblak koji prolazi.

5/5 - (2 votes)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *