Kratka prica o svetom savi

Kratke Price Za Laku Noc

Davno, davno u predivnom selu u srcu Srbije živio je dječak po imenu Sava. Sava je bio poseban dječak jer je imao veliko srce ispunjeno ljubavlju prema svima i svemu oko sebe. Bio je najbolji prijatelj svim životinjama u selu i uvijek je pomagao svojim susjedima.

Jednog dana, dok je Sava šetao šumom, naišao je na starog čarobnjaka po imenu Nikola. Nikola je bio mudar starac s dugom bijelom bradom i šeširom u obliku šešira. Starac je znao da je Sava poseban dječak i odlučio mu pokloniti nešto posebno.

“Dragi Savo,” rekao je Nikola, “želim ti pokloniti nešto što će ti pomoći u tvojim dobrim djelima i učiniti svijet boljim mjestom.” Nikola izvadio je iz svoje torbe prekrasnu knjigu s tvrdim koricama. “Ova knjiga je čarobna. U njoj su skriveni saveti o ljubavi, mudrosti i dobroti. S njom ćeš moći učiti i širiti svjetlost svuda gdje ideš.”

Sava je bio oduševljen poklonom i obećao je starcu da će čuvati knjigu i koristiti je za dobro. Počeo je svakodnevno čitati knjigu i učiti iz nje. Naučio je kako pomagati onima u potrebi, kako biti strpljiv i ljubazan prema drugima, i kako se boriti za pravdu.

Sava je postao poznat u selu kao dječak sa čarobnom knjigom. Pomagao je svojim susjedima s bilo kojim problemima, učio svoje prijatelje kako biti bolji ljudi i širio ljubav i razumijevanje gdje god je išao.

Jednog dana, kad je Sava postao odrasla osoba, odlučio je da će postati svećenik kako bi mogao još više pomagati svojoj zajednici. Postao je poznat kao Sveti Sava i nastavio širiti čaroliju svoje čarobne knjige, sada kao svetac i učitelj.

Njegova ljubav prema znanju i dobroti nadahnula je mnoge generacije da slijede njegov primjer. Sveti Sava ostao je uzor svima koji žele učiniti svijet boljim mjestom, a njegova čarobna knjiga i dalje se čuva kao sveto blago, podsjećajući nas da je ljubav i dobrota najmoćnija čarolija na svijetu.

4/5 - (2 votes)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *