prica o religijama

Kratka priča o religijama

Razne Price

Jednom davno, u malom selu, živjela su djeca različitih vjerskih uvjerenja. Bilo je tu djece koja su bila kršćani, muslimani, židovi, hindusi, budisti i mnogi drugi. Svi su zajedno živjeli u miru i harmoniji, iako su imali različite obrede i vjerovanja.

Jednog sunčanog dana, djeca su se igrala u parku kad su primijetila starog mudraca po imenu Balthazar kako dolazi prema njima. Mudrac je bio poznat po svojoj mudrosti i znanju o svim religijama svijeta.

Djeca su ga pozdravila s osmijehom i upitala: “Mudrače Balthazare, možete li nam ispričati priču o svim religijama svijeta?”

Starac je sjeo pod veliko drvo i počeo svoju priču: “Djeco, svijet je poput predivne slike u kojoj svaka religija čini svoj vlastiti jedinstveni dio. Svaka od njih ima svoju posebnu priču i učenja, ali svi dijelimo iste temeljne vrijednosti – ljubav, suosjećanje i poštovanje prema drugima.”

Zatim je počeo ispričavati priče o različitim religijama:

  1. Kršćanstvo: Mudrac je pričao o Isusu Kristu i njegovoj poruci ljubavi i praštanja. Djeca su naučila kako je važno voljeti svoje bližnje i biti dobri prema drugima.
  2. Islam: Starac je pričao o proroku Muhamedu i Kuranu, knjizi koja promiče mir i poštovanje prema svim ljudima. Djeca su naučila važnost molitve i pomaganja onima u potrebi.
  3. Judaizam: Mudrac je govorio o Mojsiju i Tori, svetim tekstovima židovske religije. Djeca su saznala o važnosti obitelji i zajednice u židovskoj kulturi.
  4. Hinduizam: Djeca su čula priče o hinduističkim bogovima kao što su Brahma, Vishnu i Shiva. Mudrac je naglasio važnost ravnoteže i harmonije u životu.
  5. Budizam: Mudrac je govorio o Siddhartha Gautami, poznatom kao Buda, i njegovom učenju o srednjem putu i nirvani. Djeca su naučila kako se može postići duhovni mir i spokojstvo.
  6. Sikhizam: Starac je pričao o Sikhima i njihovom osnivaču Guru Nanaku. Djeca su naučila o jednakosti svih ljudi i važnosti dijeljenja s drugima.

Nakon što je završio svoju priču, mudrac je zaključio: “Vjera je poput svjetionika koji osvjetljava put svakom pojedincu. Važno je poštovati i razumjeti različite vjerske uvjerenja i zajedno graditi svijet ljubavi i mira.”

Djeca su zahvalila mudracu na priči i obećala da će uvijek širiti ljubav i razumijevanje prema svima, bez obzira na njihove vjerske razlike. Kroz ovu priču, naučili su važnu lekciju o toleranciji i zajedništvu među različitim religijama.

3.5/5 - (2 votes)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *