skrti djecak

Edinova škrtost

Poucne Price

Djecija prica o skrtosti

Jednom davno u malom gradu živio je dječak po imenu Edin. Edin je bio jako skroman i škrt dječak. Volio je skupljati novac i čuvati ga u svojoj škrinjici koju je držao pod ključem. Nije volio trošiti svoj novac i uvijek je bio pažljiv kada se radilo o novcu.

Jednog dana, Edin se uputio u grad da kupi nešto slatko za sebe. Kada je stigao do prodavnice, primijetio je djevojčicu kako plače. Pitao ju je zašto plače, a ona mu je rekla da nema dovoljno novca da kupi slatkiše. Edin se osjećao loše zbog djevojčice i odlučio joj kupiti slatkiše. Međutim, kada je vidio koliko košta slatkiši, predomislio se i odlučio da neće kupiti ništa za nju.

Kada se vratio kući, Edin se osjećao loše zbog svojih postupaka. Shvatio je da je njegova škrtost uzrokovala da bude sebičan i da nije bio dobar prema drugima. Odlučio je da će promijeniti svoje ponašanje i postati darežljiv prema drugima.

Sljedećeg dana, Edin se vratio u prodavnicu i kupio slatkiše za djevojčicu. Kada ju je vidio, dao joj je slatkiše i rekao da želi da ona bude sretna. Djevojčica je bila zahvalna i sretna zbog njegove geste.

Od tog dana, Edin je postao darežljiviji i više se trudio da bude dobar prema drugima. Njegovi prijatelji su primijetili promjenu u njegovom ponašanju i postali su još bliži s njim.

Edin je naučio važnu životnu lekciju – da je važno biti darežljiv prema drugima i da sreća nije uvijek u novcu. Shvatio je da je najveća radost u davanju, a ne u primanju.


Skrtost je kada osoba ne želi podijeliti svoje stvari ili novac s drugima. To znači da ne želi dati nešto što ima drugima ili potrošiti novac na druge stvari osim na sebe.

Iako se može činiti da štednja novca i pažljivo upravljanje novcem može biti dobra stvar, prevelika skrtost može dovesti do problema u odnosima s drugima. Kada osoba ne dijeli stvari s drugima, to može dovesti do osjećaja neprijateljstva ili zavisti od drugih.

Djeca koja su preokupirana štednjom novca i ne žele dijeliti s drugima mogu se osjećati izolirano i usamljeno. Stoga, važno je naučiti djecu kako biti odgovorni u upravljanju novcem, ali i kako biti darežljivi i podijeliti stvari s drugima.

Kada dijete dobije novac kao poklon, važno je da razumije vrijednost tog novca, ali i da razmisli o tome kako ga može podijeliti s drugima. To može biti kroz donaciju dobrotvornim organizacijama, kupovinu poklona za druge ili jednostavno dijeljenjem svojih slatkiša s drugim dječacima i djevojčicama.

Učenje djeci da budu odgovorni prema novcu i istovremeno potičući ih da budu darežljivi prema drugima može pomoći u razvijanju dobrih odnosa s drugima i stvaranju pozitivnog utjecaja u društvu.
5/5 - (1 vote)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *