prica o zmiji

Prica o zmiji

Razne Price

Zmija i djevojčica Ilma: Ne donosi zaključke na osnovu izgleda

Jednog sunčanog dana, djevojčica Ilma se igrala u šumi kraj svog doma kada je slučajno naišla na zmiju koja je bila zaglavljena u grani drveta.

Ilma se uznemirila i htjela je pobjeći, ali onda je vidjela da je zmija zapravo povrijeđena i da joj je potrebna pomoć. Bez straha, Ilma je prišla zmiji i nježno je izvukla iz grane.

Zmija je bila zahvalna za pomoć i odlučila je da želi biti Ilmin prijatelj. Od tog dana, Ilma bi se svaki dan igrala sa zmijom u šumi. Zmija bi se uvijek prikradala i pokušavala je prestrašiti, ali Ilma bi se samo nasmijala i rekla: “Hej, to si ti, moj prijatelju Zmijo!”

Jednog dana, Ilma se vratila kući nakon igre u šumi sa Zmijom i vidjela da je njen mlađi brat bio jako bolestan. Nitko nije znao što mu je bilo i roditelji su bili vrlo zabrinuti.

Ilma je odlučila da će Zmija možda moći pomoći, pa ju je brzo vratila u šumu i zamolila je da pronađe biljku koja će izliječiti njenog brata. Zmija je odmah krenula u potragu i nakon nekog vremena donijela je nekoliko listova biljke koja bi mogla pomoći.

Ilma je odnijela listove svom bratu, a kada ih je pojeo, osjetio je da mu je bol odmah lakša. Nakon nekoliko dana, brat je bio potpuno izliječen i roditelji su bili iznenađeni i zahvalni na tome.

Od tada, Ilma je znala da Zmija nije samo njezin prijatelj, već i njen spasitelj. A ona je zauvijek čuvala tajnu prijateljstva sa zmijom, dok su zajedno odrastali u sretnom prijateljstvu.

Pouka ove priče je da ne smijemo donositi brzoplete odluke o nečemu ili nekome samo na osnovu izgleda ili predrasuda. U ovoj priči, djevojčica Ilma je pružila pomoć i prijateljstvo zmiji koja je izgledala opasno, ali je zapravo bila povrijeđena i trebala joj je pomoć.

Ova priča također govori o vrijednosti prijateljstva i ljubavi prema drugima. Ilma je pokazala ljubav prema svom bratu kada je odlučila potražiti pomoć za njegovu bolest, a zmija je pokazala prijateljstvo kada je odlučila pomoći u pronalaženju lijeka.

Kada se suočimo s novim situacijama ili susretnemo nove ljude, trebamo biti otvoreni i dobronamjerni, ne donoseći brzoplete zaključke. Možda će nas to dovesti do novih prijateljstava i prilika koje bi inače propustili.


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *