Priča o mravu

Poucne Price

Pouka o Marifu, Mudrom Mravu

U davnim vremenima, u blizini oaze u prekrasnoj pustinji, živjela je zajednica mrava koju je predvodio mudri mrav po imenu Marif. Marif je bio poznat po svojoj mudrosti i strpljenju te je bio voljen od svih mrava u pustinji.

Jednog dana, kada su se mravi spremali za zimu, došao je neprijatelj – veliki divlji bik. Bio je gladan i tražio hranu. Mravi su bili uplašeni i ne znajući što učiniti. Ali Marif je sazvao sastanak svih mrava.

“Dragi moji mravi,” počeo je Marif, “naš neprijatelj je velik i moćan, ali moramo ostati hrabri i smireni. Moramo djelovati zajedno kako bismo preživjeli ovu opasnost.”

Svi mravi su pažljivo slušali Marifove riječi i složili su se s njim. Odlučili su djelovati zajedno i zaštiti svoj dom.

Marif je smislio plan. Organizirao je mrave u timove koji su zajedno radili na izgradnji zaštitnih zidova oko njihovog doma. Svaki mrav je radio marljivo i požrtvovno, vođen vjerom u svoju zajednicu i mudrost njihovog vođe Marifa.

Nakon nekoliko dana napornog rada, mravi su uspjeli izgraditi veliki zid oko svog doma, što je spriječilo bika da im naudi. Bio je to dokaz snage zajedništva i mudrosti vođe.

Kada je zima došla, mravi su bili sigurni i toplo sklonjeni u svom domu. Marif je zahvalio svim mravima na njihovom trudu i zajedništvu.

Pouka ove priče je da mudrost i zajedništvo mogu prevladati i najveće poteškoće. Marif i njegovi mravi pokazali su nam da je važno biti hrabar, mudar i zajedno djelovati u teškim vremenima.

5/5 - (4 votes)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *