prica o junusu

Prica o Junusu a.s

Poucne Price

U drevnom gradu Ninevi, živio je poslanik imenom Junus (as). On je bio poslan narodu Nineve kako bi ih uputio na pravi put i odvratio ih od njihovih zlih dela. Međutim, narod Nineve nije prihvatio njegove propovedi. Umesto da slušaju njegove savete i promene svoje loše navike, oni su ostali tvrdoglavi i nastavili sa svojim nevaljalstvom.

Junus (as) je bio duboko zabrinut zbog neposlušnosti svog naroda. Njegova srca bila su ispunjena tugom zbog njihove nepokornosti. Kako bi ih opomenuo i upozorio na Allahovu kaznu, Junus je nastavio s propovedima, ali bez uspeha.

Kada je shvatio da je njegov narod nepokajan i da će biti kažnjen, Junus je osećao očaj. Umesto da nastavi borbu i ostane sa svojim narodom, odlučio je da napusti grad Ninevu. Po Allahovoj zapovesti, otišao je na obalu i ukrcan je na brod koji je putovao daleko od Nineve.

Međutim, tokom putovanja, brod je naišao na oluju strašnih razmera. More je divljalo i talasi su pretili da će prevrnuti brod. Moreplovci, prestravljeni, počeli su moliti svoje bogove za pomoć, dok je Junus, duboko potresen, osetio da je Allahov gnjev na njemu zbog njegove neposlušnosti.

Kako bi se oslobodili Allahovog gneva i izbegli potonuće broda, moreplovci su odlučili da se oslobode tereta greha i bacili su Junusa u more. U trenutku kada je pao u talase, Junus je shvatio svoju grešku i duboko se kajao. U tom očajanju, pozvao je Allaha da mu oprosti.

Allah, Uzvišeni, čuo je Junusovu molitvu i poslao je veliku ribu da ga proguta i sačuva od smrti. U stomaku ribe, Junus je proživeo trenutke dubokog pokajanja i zahvalnosti prema Allahu. Nakon što je proveo određeno vreme u stomaku ribe, Allah je naredio ribi da ga izbaci na obalu.

Kada je Junus (as) izronio iz stomaka ribe, bio je zahvalan Allahu na njegovoj milosti i oprostu. Shvatio je da je grešio svojim bekstvom i da je Allah, Uzvišeni, milostiv prema onima koji se pokaju. Odlučio je da se vrati u Ninevu i ponovo uputi svoj narod na pravi put.

Ovoga puta, narod Nineve prihvatio je Junusove propovedi s otvorenim srcem. Svi su se pokajali za svoje grehe i obratili se Allahu u molitvi. Allah, Uzvišeni, oprostio je njihove grehe i grad Nineva spašen je od uništenja.

Priča o Junusu (as) podseća nas na važnost poslušnosti prema Allahovoj volji, strpljenja u vremenima iskušenja i iskrenog pokajanja za naše grehe. Allah je milostiv i praštajući, spreman da oprosti onima koji se iskreno kaju i obraćaju Mu se u molitvi.

4.2/5 - (4 votes)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *