zlatokosa prica za djecu

Priča za laku noć: Zlatokosa

Bajke za Djecu

Bila jednom jedna prekrasna princeza po imenu Zlatokosa. Imala je dugu, sjajnu kosu koja je zasjala na suncu poput zlata. Princeza je živjela u velikom dvorcu sa svojim roditeljima, kraljem i kraljicom.

Jednoga dana, Zlatokosina majka je htjela da se princeza malo prošeta po šumi. Dala joj je košaru i rekla da skupi nekoliko jagoda. No, dok je Zlatokosa bila u šumi, tamo ju je sreo zli vještac. Vještac je rekao princezi da se igraju zajedno i da ne posluša nikakve naredbe svojih roditelja.

Zlatokosa bajka

Zlatokosa je bila dobra i ljubazna djevojčica, ali nije znala da je vještac zao i da pokušava prevariti princezu. Tako je Zlatokosa slijedila vještca i igrala se s njim cijelo vrijeme. Kada se napokon vratila u dvorac, njeni roditelji su bili jako zabrinuti. Nisu mogli vjerovati da je princeza bila toliko dugo u šumi i bili su jako ljuti na nju.

Zlatokosini roditelji su bili jako zabrinuti za nju i odlučili su da je najbolje da ju zaključaju u dvorac kako se ne bi ponovilo. Zlatokosa je bila tužna i usamljena u svojoj sobi, ali nije znala što da učini.

Jedne noći, Zlatokosu je posjetila dobra vila. Vila je imala čarobni prsten koji je mogao ispunjavati želje. Zlatokosa je zamolila vilu da joj pomogne da izađe iz dvorca i da se igra vani. Vila je pristala i dala princezi čarobni prsten. Zlatokosa je zamolila za svoju želju i čarobni prsten je počeo sjati.

Sada, Zlatokosa je mogla napustiti dvorac i igrati se vani, ali je znala da mora slušati svoje roditelje i ne smije se nikada više igrati s nepoznatim ljudima. Od tada, Zlatokosa je uvijek bila pažljiva i slušala svoje roditelje, a čarobni prsten je ostao sakriven, čekajući da se ponovno koristi kada bude potreban. I tako su Zlatokosina roditelji i prijatelji bili sretni i zadovoljni, a princeza je živjela sretno do kraja života.


Priča o Zlatokosi je jedna od najpoznatijih bajki koja se priča djeci diljem svijeta. Ova bajka je puna prekrasnih likova, uključujući princezu Zlatokosu, njenog zlog vještca i dobre vile koja joj je pomogla da nauči važnu lekciju.

Ova bajka predstavlja važne vrijednosti poput slušanja roditelja, opreznosti i mudrosti u donošenju odluka. Zlatokosina duga, sjajna kosa je postala njen simbol prepoznatljivosti i prekrasna slika koju mnoga djeca pamte kada razmišljaju o ovoj bajci.

Priča o Zlatokosi je jedna od bajki koja se prenosi s generacije na generaciju. Ova priča je već stoljećima nadahnjivala djecu diljem svijeta da sanjaju o čarobnom svijetu u kojem dobro pobjeđuje zlo.
Ocijenite ovu pricu

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *