djecija prica o sumi

Prica o sumi za decu

Razne Price

Jednom davno u jednoj šumi, živjeli su različiti tipovi životinja. Bilo je tamo zečeva, lisica, medvjeda, jelena, ptica i mnogo drugih. Sve životinje su se dobro slagale, ali su se uvijek svađale oko jedne stvari – koja je najvažnija u šumi.

Jednog dana, sve životinje okupile su se na sastanku kako bi razgovarale o tome. Svi su imali različite ideje. Medvjed je mislio da je on najvažniji jer je najjači, lisica je mislila da je ona najvažnija jer je najpametnija, a ptice su mislile da su one najvažnije jer imaju najljepši glas.

Nakon što su se sve životinje svađale jedna s drugom, pojavi se mali miš. “Zašto se toliko svađate?” upitao je miš. “Zar ne vidite da smo svi jednako važni u šumi?”

Dejcija prica o sumi

Životinje su se zamislile nad miševim riječima i shvatile da je u pravu. Bez svake životinje, šuma ne bi bila kompletna. Zečevi su bili važni jer su bili brzi i sposobni trčati, lisice su bile važne jer su bile snalažljive i sposobne pronaći hranu, medvjedi su bili važni jer su bili snažni i sposobni štititi šumu, a ptice su bile važne jer su bile sposobne širiti sjeme i stvarati nova stabla.

Nakon toga, sve životinje počele su raditi zajedno, umjesto da se svađaju oko toga tko je najvažniji. Zajedno su čuvali šumu i pazili na nju. Šuma je postala bogatija i ljepša nego ikad prije, a sve životinje su živjele sretno i zadovoljno.

Tako su životinje naučile važnu lekciju – da je suradnja i zajedništvo ključ uspjeha u životu, bez obzira na to koliko smo različiti.


Suma je prepuna zanimljivih stvari za djecu! Evo nekoliko poučnih i zanimljivih činjenica o šumi:

    Šume su dom za mnoge vrste životinja, uključujući ptice, jelene, zečeve, vjeverice, rakune i mnoge druge. Svaka životinja ima posebnu ulogu u šumi i doprinosi njenom ekosustavu.

    Šuma je mjesto gdje se događa mnogo važnih procesa u prirodi. Na primjer, stabla u šumi proizvode kisik kroz proces zvan fotosinteza, koji je neophodan za život na Zemlji.

    Šuma je također važna za našu vodu. Drveće i biljke u šumi apsorbiraju vodu iz tla i ispuštaju je u zrak kroz proces zvan transpiracija, što pomaže u održavanju vlage u zraku. Ova vlaga se kasnije kondenzira i postaje kiša, koja vraća vodu u tlo i rijeku.

    U šumi se može pronaći mnogo različitih biljaka, od kojih su neke ljekovite i korisne za ljudsko zdravlje. Mnoge biljke u šumi također imaju važnu ulogu u prehrani životinja.

    Šuma je također važna za održavanje tla. Korijenje drveća i biljaka u šumi drži tlo na mjestu, što pomaže u sprečavanju erozije.

Ukratko, šuma je važna za mnoge procese u prirodi, uključujući proizvodnju kisika, regulaciju vode, održavanje tla i osiguravanje doma za mnoge životinje. Poučno je da djeca nauče koliko su šume važne za očuvanje našeg planeta i zaštitu okoliša.

Ocijenite ovu pricu

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *