prica o medi

Prica o medi

Razne Price

Medo i prijatelji – naučena lekcija

Živio jednom jedan medo u šumi. Bio je to veliki, dobrodušni medvjed s krznom boje meda i velikim smeđim očima. Medo je volio hodati šumom i trčati po livadama, ali najviše od svega volio je spavati. Upravo to je radio cijele dane – tražio je najudobnija mjesta za spavanje, i kad god bi našao takvo mjesto, odmah bi se uvalio u mekanu travu i zaspao.

Prica o medi

Jednog dana, medo je odlučio otići u avanturu i istražiti svijet izvan šume. Prošao je kroz guste šumske putove i prešao rijeke, sve dok nije stigao do velike livade. Tamo je ugledao krdo koza koje su trčale prema njemu. Medo se preplašio i pomislio kako su koze opasne i da će ga napasti. Ali, kad su koze došle do njega, počele su da ga gurkaju svojim rogovima. Medo se smirio kada je vidio da su koze prijateljski nastrojene.

Odjednom je, iz šume, izletio veliki vuk. Medo je bio prestravljen, jer je znao koliko su vukovi opasni. Ali tada se dogodilo nešto čudno. Koze su se okupile oko medvjeda i počele blejati glasno. Vuk je bio uplašen, pobjegao je u šumu, a koze su se okrenule prema medvjedu i rekli mu kako se nisu bojale vuka jer su znale da je medvjed njihov prijatelj.

Medo je bio sretan i zahvalan što su ga koze spasile od vuka. Od tog dana, medo je postao veliki prijatelj koza, i zajedno su provodili mnogo vremena na livadi. Medo je uživao u njihovom društvu i naučio je da nije važno samo spavati i jesti, nego da su prijatelji najvažniji dio života.

I tako je medo naučio važnost prijateljstva i shvatio da je uvijek dobro imati prijatelje na koje se može osloniti. Od tog dana, bio je sretniji nego ikad prije, i svake noći, kad bi otišao na spavanje, zahvaljivao je na svojim prijateljima i na ljepoti prijateljstva.


Znate li da medvjedi imaju jako dobar osjećaj za miris, a medo je jedna od vrsta medvjeda? Njegov osjećaj za miris je toliko dobar da može nanjušiti hranu koja se nalazi i do tri kilometra dalje!

Medo voli jesti mnoge različite stvari, ali najviše voli med. On može pojesti do 15 kg meda dnevno! No, med nije jedina hrana koju voli. Medo će jesti i voće, bobičasto voće, orašaste plodove i razne biljke.

Kada dođe vrijeme za zimu, medo će pojesti puno hrane i zatim se smjestiti u svoj brlog, gdje će spavati cijelu zimu. Tokom zime, njegov metabolizam se usporava, a tijelo se priprema za duge zimske mjesece. Kada dođe proljeće, medo će se probuditi gladan i spreman za novu avanturu.

Medo je također poznat po svojoj ogromnoj snazi. Njegovi snažni šape i kandže mogu probiti kore drveta, a medvjed može podići težinu od čak 900 kg! Iako je medo veliki i snažan, on je također vrlo nježan prema svojim prijateljima i često se smatra simbolom dobrote i prijateljstva.
3.5/5 - (2 votes)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *