heidi

Priča o Hajdi

Bajke za Djecu

Heidi – Bajka o hrabrosti i ljubavi prema prirodi

Heidi je bila djevojčica koja je živjela u planinskom selu u Švicarskoj zajedno sa svojim djedom koji se bavio ovčarstvom. Odgajana je u prirodi, i od malih nogu je voljela planinarenje i istraživanje okoline, ali je zbog smrti svoje majke bila izolirana od svijeta i nije poznavala druge ljude osim svog djeda.

Heidi i njen djed su živjeli skromnim životom u maloj kolibi u planinama, a Heidi je imala tek nekoliko igračaka koje je sama napravila. Nije poznavala druge djevojčice niti imala priliku družiti se s vršnjacima, pa je u nekim trenucima osjećala usamljenost.

Jednog dana, njen djed odlučio je da će Heidi otići u grad da tamo živi kod bogate obitelji koja će joj pružiti bolje obrazovanje i društvo drugih djevojčica. Heidi se nije htjela rastati od svog djeda, no on ju je uvjerio da je to najbolje za nju. I tako je Heidi otišla u grad.

Heidi se vrlo brzo snašla u novom okruženju i upoznala je djevojčicu zvanu Klara, koja je bila u invalidskim kolicima. Heidi i Klara su se jako sprijateljile, a Heidi je uz pomoć svoje veselosti i optimizma uspjela podići Klari raspoloženje i pomoći joj da se osjeća bolje.

Heidi se brzo privikla na život u gradu, ali joj je uvijek nedostajala priroda i život u planinama. Zato bi se povremeno vraćala u planine kako bi vidjela svog djeda i uživala u prirodi. Jednom prilikom, dok je bila u planinama, našla je ranjenog planinskog sokola. Heidi je znala da mora pomoći ptici, pa ju je uzela i odnijela svojem djedu. Djed je bio stručan u brizi za životinje, pa je brzo uspio izliječiti sokola.

Heidi je bila toliko zahvalna djedu što je izliječio sokola da je počela učiti sve što je mogla o brizi za životinje. Počela je brinuti o ostalim životinjama u okolici te se brzo izgradila reputacija kao pouzdan i stručan čuvar životinja.

Jednog dana, dok je bila na brdu, Heidi je pronašla mladog jelena koji se zaglavio u žbunju. Uspjela je osloboditi jelena, no ubrzo je shvatila da je jelena napao divlji vuk. Heidi je bila jako hrabra i odlučila se suočiti s vukom kako bi zaštitila jelena. Uspjela je oterati vuka, no bila je ozlijeđena u borbi. Njena hrabrost i spremnost da se suoči s opasnošću izazvali su divljenje u cijelom selu.

Heidi je postala poznata kao hrabra djevojčica koja se brine o životinjama i prirodi, a njeni podvizi su se proširili i van granica sela. Uskoro su je kontaktirale organizacije koje se bave zaštitom životinja te joj ponudile suradnju u njihovim projektima.

Heidi je nastavila živjeti između grada i sela, a njena ljubav prema prirodi i životinjama ju je vodila kroz život. Postala je poznata kao stručnjakinja za brigu o životinjama te je svoje znanje dijelila s drugima kako bi pomogla u zaštiti prirode.

No, bez obzira na sve, Heidi je uvijek bila najviše povezana sa svojim djedom i životom u planinama. Nakon nekoliko godina, odlučila je da je vrijeme da se vrati u svoje rodno mjesto te se vratila u kolibu u planinama sa svojim djedom.

Heidi je nastavila svoj život u prirodi, brinući se o životinjama i istražujući okolinu. Njena ljubav prema prirodi i životinjama bila je zarazna, te su mnogi ljudi u njenom selu počeli poštovati i cijeniti prirodu i životinje kao što je to činila Heidi.

Heidi je živjela dug i sretan život u prirodi, a njena hrabrost, ljubav i briga prema životinjama i prirodi ostali su zapamćeni kao primjer svima koji su joj se divili i pratili njen put.

Ocijenite ovu pricu

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *