djevojcica i emocije

Priča o emocijama za djecu

Poucne Price

Emocionalna kutija – Kako razumeti svoje emocije

Bila jednom mala devojčica koja je imala mnogo različitih emocija. Imala je srećne emocije kada bi se igrala sa svojim prijateljima, kada bi jela svoju omiljenu hranu ili kada bi dobila neki poklon. Imala je tužne emocije kada bi se nešto loše desilo, kao kada bi se posvađala sa svojim prijateljima ili kada bi joj se nešto slomilo.

Jednog dana, devojčica je odlučila da istraži svoje emocije i nauči kako da ih bolje razume. Otišla je u biblioteku i pronašla knjigu o emocijama. Počela je da uči o tome kako emocije rade i kako mogu da utiču na našu svakodnevicu.

Kada se vratila kući, devojčica je odlučila da napravi svoju sopstvenu “Emocionalnu kutiju”. U nju je stavila slike koje je sama nacrtala i opise svojih različitih emocija. Na primer, nacrtala je crtež nasmejane devojčice i napisala “Sreća” ispod nje. Takođe je nacrtala tužnu devojčicu i napisala “Tuga” ispod nje.

Sada kada bi osetila neku emociju, devojčica bi otišla do svoje Emocionalne kutije i uzela sliku koja odgovara toj emociji. Zatim bi je pokazala svojim roditeljima i objasnila im kako se oseća. Oni bi je saslušali i razgovarali sa njom o tome šta se desilo da bi se ta emocija pojavila i kako bi mogla da se oseća bolje.

Devojčica je naučila da nije sramota osećati emocije i da je važno razumeti zašto se one javljaju. Takođe je naučila da je važno razgovarati sa drugima o svojim emocijama i da to može pomoći da se osećamo bolje.

Od tog dana, devojčica je postala veoma svesna svojih emocija i naučila je kako da ih bolje kontroliše. Sada je srećnija i samouverenija nego ikada pre, i zna da će uvek biti u redu da se oseća onako kako se oseća.

Zaključak: Emocije su normalan deo ljudskog iskustva, ali ponekad mogu biti teške za razumeti i kontrolisati. Kao što je priča pokazala, važno je da naučimo kako da prepoznamo i razumemo svoje emocije kako bismo bolje upravljali njima. Takođe je važno da se otvorimo i razgovaramo sa drugima o svojim osećanjima, jer to može biti vrlo korisno za naše mentalno zdravlje i dobrobit


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *