prica o avionu djecak

Prica o avionu za decu

Razne Price

Mali dečak i njegovo prvo putovanje avionom

Bio jednom mali dečak koji je obožavao avione. Svakog dana bi se igrao sa svojim aviončićima i maštao o tome da jednog dana postane pilot.

Jednog dana, dečakova porodica je odlučila da planiraju porodični odmor i otputuju negde daleko. Nakon dugog razmišljanja, odlučili su da lete avionom.

Dečak je bio presrećan zbog toga, jer je to bila njegova prva prilika da leti avionom. Uzbuđeno je pakovao svoju torbu i jedva je čekao da krene na aerodrom.

Kada su stigli na aerodrom, dečak je bio impresioniran veličinom aviona. Nije mogao da veruje da će leteti u nečemu tako velikom. Kada su ušli u avion, dečak je bio oduševljen svim sedištima, zvučnicima i drugim detaljima.

Kada je avion počeo da se kreće po pisti, dečak je osetio uzbuđenje koje nikada pre nije doživeo. Kada su avion poleteli, bio je presrećan. Gledao je kroz prozor i divio se pogledu na zemlju ispod njih.

Tokom leta, dečak se igrao sa svojim aviončićima i gledao filmove na ekranima u avionu. Stjuardese su mu donosile hranu i piće, što je bio dodatan bonus za njega.

Kada su stigli na odredište, dečak je bio malo tužan jer je let bio gotov. Ali u isto vreme bio je srećan zbog neverovatnog iskustva koje je doživeo. Let avionom postao je njegova nova omiljena stvar na svetu.

I tako je mali dečak postao još veći zaljubljenik u avione. Odlučio je da jednog dana postane pilot i da leti avionom širom sveta. A sve to zahvaljujući svom prvom letu avionom koji će mu ostati u sećanju zauvek.

Znate li da su avioni jedni od najbržih prevoznih sredstava na svetu? Najbrži putnički avioni lete brzinom od oko 900 km/h, što znači da mogu da prelete od Londona do Njujorka za manje od 6 sati!

Avioni takođe mogu da lete na veoma visokim nadmorskim visinama, sve do 12.000 metara iznad zemlje. To je više nego duplo veća visina od najviše planine na svetu, Mont Everesta.

Zanimljivo je i to da svaki avion ima svoje jedinstveno ime, kao i broj. Na primer, avion Boeing 747-400 koji je popularan za putovanja ima nadimak “Džumbo džet” zbog svoje veličine.

Avioni su takođe vrlo složeni mašine koje se sastoje od više od milion delova! Uprkos tome, svi ovi delovi moraju biti savršeno sinhronizovani kako bi avion mogao da leti bezbedno.

Sada kada znate nekoliko zanimljivosti o avionima, možda ćete imati još veću želju da jednog dana letite avionom ili čak postanete pilot!

Ocijenite ovu pricu

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *