prica o jezu

Djecija prica o jezu

Razne Price

Hrabri jež koji je postao legenda

Davno, u šumi gdje su živjela mnoga životinjska stvorenja, živio je jedan mali jež po imenu Šiljo. Bio je mali, ali hrabar i uvijek spreman pomoći drugima. Njegovi bodlje su bili crni, a njegov repić bijeli kao snijeg.

Šiljo je volio lutati šumom i istraživati nove dijelove. Jednog dana, dok je istraživao šumu, čuo je jauke i vriskove u daljini. Brzo je krenuo u smjeru iz kojeg su dolazili zvukovi i ubrzo je naišao na jednu malu lisicu koja se zapetljala u granje.

Prica o jezu

Lisica je bila uplašena i nije mogla izaći iz tog stanja. Šiljo je odmah shvatio da mora pomoći. Polako se približio i pažljivo je počeo izvlačiti granje iz kose lisice. Kada je konačno uspio osloboditi lisicu, ona je bila toliko zahvalna da je odlučila postati Šiljov prijatelj.

Otkad su postali prijatelji, Šiljo i lisica zajedno su lutali šumom i upoznavali druge životinje. Jednog dana, dok su se igrali u šumi, naišli su na veliku zmiju koja je bila vrlo otrovna i opasna.

Šiljo se odmah suočio s opasnošću i hrabro je odlučio braniti svoju prijateljicu. Stao je pred zmiju, otvorio svoje bodlje i spreman za napad. Zmija je krenula prema njemu, ali se ubrzo okrenula i pobjegla u strahu od njegovih bodlji.

Lisica je bila oduševljena hrabrošću svog prijatelja i rekla mu je da je on najhrabriji jež u cijeloj šumi. Od tog dana, Šiljo je postao poznat kao najhrabriji jež u šumi i svi su ga cijenili i poštovali.

I tako, Šiljo je nastavio istraživati šumu, pomažući drugim životinjama i čuvajući svoju prijateljicu lisicu. Njegova hrabrost i prijateljstvo bili su primjer za sve životinje u šumi, i tako je postao legenda koju su pričale sve životinje u šumi.


Jezevi, kao što je i poznato, su vrlo važni čuvari naše prirode. Oni žive u šumama i poljima, hrane se bobicama, insektima i drugom biljnom materijalu. No, ono po čemu su najpoznatiji su njihove bodlje. Bodlje štite ježevine od potencijalnih grabežljivaca i prijetnji u prirodi.

Jež se može u potpunosti ušuljati u "kuglu" i tako se zaštititi svojim bodljama. Ova vještina zaštite omogućuje im da se zaštite od grabežljivaca poput lisica, zmija i ptica grabljivica.

No, ono što djeca možda ne znaju jest da su bodlje na ježu zapravo modificirane dlake. One su vrlo tanke i oštre, te se lako probijaju kroz kožu grabežljivca ako pokuša napasti jezevinu. Također, bodlje se mogu lako izvaditi iz kože i jezevina ih može "baciti" na napadača.

Osim što su zanimljivi i posebni po svojim bodljama, jezevi su važne za prirodni ekosustav jer se hrane različitim biljkama i kukcima. Na taj način pomažu u održavanju prirodnog balansa i smanjenju broja štetnih kukaca.

Stoga, jezevine su važni čuvari prirode te nas uče kako je svaka životinja u prirodi važna za održavanje ekosustava, te kako svatko ima svoju ulogu u prirodi.
Ocijenite ovu pricu

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *