prica oa jezeru

Decija prica o jezerzu

Razne Price

Lili i Žuta žaba – Prijateljstvo na čarobnom jezeru

Jednom davno, u ne tako dalekoj zemlji, postojalo je jezero koje je bilo poznato po svojoj veličanstvenosti i čudesnoj ljepoti. To jezero imalo je duboko plavu vodu koja se presijavala na suncu poput dragulja. Oko jezera su rasli prekrasni cvjetovi i drveće, a ptice su pjevale svoje pjesme u blizini.

Jednog dana, malena patkica po imenu Lili odlučila je istražiti jezero. Hodala je uz obalu i divila se ljepoti prirode oko sebe. Kad je došla do središta jezera, ugledala je nešto neobično. Na sredini jezera vidjela je maleno ostrvo koje nije vidjela ranije.

Prica o jezeru

Lili je bila jako znatiželjna, pa je odlučila plivati do ostrva kako bi vidjela što je na njemu. Plivala je dugo, ali konačno je stigla na ostrvo. Na ostrvu je bilo puno drveća i cvijeća, ali jedna stvar ju je posebno začudila. Na ostrvu je bila mala kućica koju nikada prije nije vidjela.

Odlučila je ući u kućicu, a unutra je bila stara žaba koja je sjedila pored vatre. “Dobro došla, malena patkice,” rekla je žaba. “Kako si se snašla na jezeru?”

Lili je bila iznenađena što žaba zna njenog imena, ali je odgovorila: “Htjela sam istražiti ovo jezero i vidjela sam ovo ostrvo. Željela sam vidjeti što se nalazi u ovoj kućici.”

“Pa dobrodošla,” rekla je žaba. “Ja sam Žuta žaba i živim ovdje na ostrvu. Ovo je moja kućica, a ti si dobrodošla kad god želiš.”

Lili je bila jako sretna što je upoznala Žutu žabu i osjećala se kao da je dobila novog prijatelja. Sjela je kraj vatre i slušala Žutu žabu kako priča o svojim pustolovinama.

Od tog dana, Lili je dolazila na ostrvo i družila se sa Žutom žabom. Učila je mnogo o jezeru i životu u prirodi. Ovo jezero postalo je njen omiljeni kutak na svijetu, a Žuta žaba njen najbolji prijatelj. Iako su imali različite vrste, dokazali su da prijateljstvo nema granice.


Hej djeco, jeste li ikada bili na jezeru i divili se ljepoti prirode? Jezera su prekrasna i jedinstvena mjesta koja su važna za naš planet. Evo nekoliko zanimljivih i poučnih činjenica o jezerima koje će vam pomoći da naučite više o njima:

  1. Jezera su stajaća voda na zemlji koja je duboka dovoljno da se ne može prelaziti pješice.
  2. Jezera se nalaze na svim kontinentima i dolaze u različitim veličinama, od malih do ogromnih.
  3. Jezera su dom mnogim biljkama i životinjama. Ribe su najčešće životinje koje se nalaze u jezerima, ali postoje i mnoge druge vrste, poput ptica, gmazova i sisavaca.
  4. Jezera su važna za ljude jer pružaju vodu za piće, ribolov i mogućnosti za rekreaciju kao što su plivanje, veslanje i ribolov.
  5. Nekoliko najvećih svjetskih jezera su Kaspisko, Superior, Viktoria, Tanganyika i Aralsko jezero.
  6. Jezera mogu biti slatkovodna ili slana, a slana jezera su najčešće dublja od slatkovodnih jezera.
  7. U jezerima se nalaze tvari kao što su kisik, dušik i fosfor koji su važni za održavanje ravnoteže u ekosustavima.
  8. Ljudske aktivnosti, kao što su poljoprivreda, industrija i urbani razvoj, mogu imati negativan utjecaj na jezera, što dovodi do onečišćenja vode i ugrožavanja životinjskih i biljnih vrsta koje žive u i oko jezera.
  9. Učenje o jezerima i kako ih očuvati važno je kako bi ova prekrasna mjesta ostala zdrava i održiva za buduće generacije.

Sada kada znate neke zanimljive činjenice o jezerima, sljedeći put kada posjetite jezero, pripazite na sve životinje i biljke koje se tamo nalaze i uživajte u čarima prirode!

Ocijenite ovu pricu

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *