prica o sestrama

Ana i Maja: Priča o sestrinskoj ljubavi

Price o lijepom ponasanju

Prica o sestrama

Bila jednom davno dva sestrice, Ana i Maja. One su živjele u prekrasnom malom selu, okružene zelenim poljima i visokim drvećem. Iako su bile sestre, one su se često svađale i tukle.

Ana je bila starija od Maje i osjećala se vrlo posebnom zbog toga. Često je Maja pokušavala biti kao ona, ali Ana bi se uvijek ljutila na nju i tukla je. Maja je pokušavala razgovarati s Anom i objasniti joj da je voli i da želi biti kao ona, ali Ana ju je uvijek odbacivala.

Jednog dana, dok su se igrale u polju, Ana i Maja našle su prekrasan, sjajni kamen. Ana je odmah rekla da je to njezin kamen i počela ga držati za sebe. Maja je pokušavala objasniti da je kamen pripada i njoj, ali Ana nije željela ništa čuti. Kamen je izazvao toliku svađu da su se Ana i Maja počele tukati, bacati stvari jedna na drugu i čupati kosu.

Ali tada se dogodilo nešto neočekivano. Kamen se razbio na pola i ispalio prekrasnu svjetlost koja je zaslijepila obje sestre. Kada su ponovno progledale, shvatile su da su stajale jedna pored druge, zagrljene, umjesto da se tuku.

Shvatile su da su toliko dugo svađale zbog nečega tako sitnog kao što je kamen, i da je to bilo sasvim besmisleno. Počele su se smijati i pričati, a nakon nekog vremena su otišle kući sretnije nego ikad prije.

Od tog dana Ana i Maja su bile najbolje prijateljice. Shvatile su da je ljubav i briga jedna prema drugoj puno važnija od bilo kojeg kamenčića ili materijalne stvari. Naučile su kako je važno biti pažljiv i ljubazan prema drugima, a da se u životu mnoge stvari mogu riješiti kada se stvari pogledaju s druge strane.

I tako su Ana i Maja proveli mnogo godina sretno, igrajući se zajedno, pričajući priče i učenje jedna od druge. I nikada se više nisu svađale ili tukle jer su naučile koliko je važno voljeti i brinuti se jedna o drugoj.


Zaključak ove priče je da je sestrinska ljubav i briga iznimno važna. Sestre Ana i Maja su naučile da je vrijednost međusobne podrške i ljubavi puno važnija od bilo kakvog materijalnog dobra. Svađe i sukobi su neizbježni u svakodnevnom životu, ali važno je zapamtiti da nas međusobna podrška i ljubav mogu učiniti sretnima. Umjesto da se usredotočimo na sitnice i stvari koje nas razdvajaju, važno je da se fokusiramo na ono što nas spaja i pronađemo zajednički jezik. Kad to učinimo, postajemo bolji ljudi i stvaramo snažnije veze s ljudima oko sebe.
4/5 - (1 vote)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *